Óriás afrikai ezerlábú

Óriás afrikai ezerlábú (Archispirostreptus gigas)

Múzeumunk folyadékos ízeltlábú gyűjteményébe frissen került be egy óriás afrikai ezerlábú. Az állatot kolléganőm, Rechner Szilvia tartotta otthon egy terráriumban. A példány 20 centiméteres és jól tanulmányozható rajta az ikerszelvényesek jellemző jegye, a szelvényenkénti két pár láb. Ezek az állatok a Föld jelenleg legnagyobb ma is élő ikerszelvényesei, kifejletten elérhetik a 30 cm-es hosszúságot, vastagságuk pedig a 2 cm-t is.


Ősi rokonsági körükben még ennél is tekintélyesebb méretekkel találkozhatunk. 300 millió évvel ezelőtt, a karbon időszak kőszénmocsaraiban élő Arthopleuridák csaknem két méter hosszúak és több mint 30 cm szélesek voltak. Ők voltak a valaha élt legnagyobb szárazföldi ízeltlábúak.


A Kelet-Afrikában élő óriás afrikai ezerlábú fekete-sötétbarna színű, rejtett életmódú, éjszakai állat. Ezeknek a lassú mozgású ízeltlábúaknak az étlapján elhalt növényi részeket és gyümölcsöket találunk. Veszély esetén összetekerednek és büdös, mérgező váladékot bocsátanak ki, ami a ragadozók távol tartását szolgálja, ez a folyadék az emberi bőrön is irritációt okozhat. Az ikerszelvényesek külső vázába mész rakódik le, ezért az igen merev, kifejlett méretét vedlések során, 3-5 év alatt éri el, akár 7 évig is élhet.

Szerző: Kutasi Csaba
Fotók: Rechner Szilvia, dr. Kutasi Csaba