Nyitólap

Nézzenek be hozzánk egy rövid virtuális séta keretében, amelyen ízelítőt kapnak a varázslatos Bakony élettelen és élővilágából.

 

RÉSZLETEK, TOVÁBBI INFORMÁCIÓ A KIÁLLÍTÁSRÓL

 

 

https://www.veol.hu/helyi-kozelet/2024/06/a-zuzmarahoz-is-van-egy-kis-kozuk-es-a-gombak-rokonai-mutatjuk-mit-jeleznek-miben-segitenek-nekunk-a-zuzmok-kepgaleria?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0Qm9xDE5xkUncfCAZCQuBF9YZsDTaTeRiXT2bJ77OZylzR1z1AGYjkjZc_aem_oR4ntFWK_rbLMqDQ5FPTlw


Várjuk a 3-6. osztályos gyerekeket augusztusi táborunkba!

JELENTKEZÉS

 MEGJELENT 
A Bakony természettudományi kutatásának eredményei
című sorozatunk 35. kötete! 


(a kötet a borítóképre kattintva olvasható)

 


 

Május 17-én, pénteken érkezett a szomorú hír, hogy dr. Tóth Sándor, a Bakonyi Természettudományi Múzeum első igazgatója (1972-1991),
kiváló szakembere, a Bakony-kutató program kiszélesítője, számos cikk és monográfia szerzője életének 93. évében elhunyt.

Tagintézményünk nevében az alábbi írással búcsúzunk Tőle:

Dr. Tóth Sándor (1932-2024) biológia-földrajz szakos középiskolai tanár, zoológus-muzeológus, múzeumigazgató

Tóth Sándor 1970-ben került a veszprémi Bakonyi Múzeumhoz, hogy költöztesse, szervezze és létrehozza, azt az egyedülálló vidéki természettudományi múzeumot, melyet elődje, dr. Papp Jenő a tervezetében megálmodott. Az új intézmény 1972. május 17-én, a Ciszterci Apátság második emeletén nyitotta meg a kapuit. Két évtizeden keresztül volt a múzeum igazgatója és rovarász muzeológusa, 1978 és 1980 között megyei múzeumigazgatóként is tevékenykedett. Szakmai és vezetői munkája során a múzeum olyan rangot ért el, hogy 1992-ben kiválva a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóságból önálló megyei intézménnyé válhatott.
Az intézmény vezetésén, a kiállítások szervezésén és a rendszeres gyűjtésen-gyűjteményfejlesztésen túlmenően aktívan szervezte “A Bakony természeti képe” programot, szerkesztette az intézmény kiadványait, és széleskörű ismeretterjesztő tevékenységet végzett. A Tisza-kutatás mellett bekapcsolódott a vidéki múzeumok által szervezett programokba, részt vett a Magyar Természettudományi Múzeum, illetve nemzeti parkok által szervezett kutatásokban. Évekig volt együttműködő partner a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem projektjeiben. Bekapcsolódott a Veszprémi Akadémiai Bizottság munkájába is, állandó kutatási témáját a Balaton képezte. A Bakonyi Természettudományi Múzeum gyűjteménye mellett folytatta az Állattár és vidéki múzeumok kétszárnyú anyagának feldolgozását, valamint az adatok közreadását.
1992-től nyugdíjas “magánkutató”-ként foglalkozott kedvenc állataival, a szitakötőkkel, a zengőlegyekkel, a fürkészlegyekkel, a csípőszúnyogokkal. Emellett a Bakony-vidék kétéltű-és hüllő faunájáról írt monográfiát, legutóbb pedig a Bakony és a Balaton-medence famatuzsálemeit gyűjtötte kötetbe a vidék fáiról, bokrairól írt könyvében. A múzeummal nyugdíjazása után is szoros kapcsolatot ápolt, rendszeresen jelentek meg cikkei és monográfiái a múzeum kiadványaiban. A múzeum baráti körének elnöki tisztét is betöltötte, így segítve a természettudományos eredmények közreadását.
Dr. Tóth Sándor kutató, ismeretterjesztő és szervező munkája is példaértékű volt, melyet számos díjjal és kitüntetéssel is elismertek. Fájó szívvel emlékezünk egykori igazgatónkra, emlékét ápoljuk, örökségét megőrizzük.

Örök álmot kedves Sándor!

Szöveg: Dr. Kutasi Csaba, Rechner Szilvia 

 

Dr. Tóth Sándor búcsúztatása június 28-án, 15 órakor Veszprémben, a Vámosi úti temető szóró parcellájában lesz.

 

ÚJ IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS NYÍLT
SarokGalériában!


AZ ÉV FAJAI 2024

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 

Nézze meg új imázsfilmünket!

Kövess minket!