Múzeumi órák

Kínálatunk óvodásoknak (múzeumpedagógiai foglalkozások)


Szárnyas barátaink
A foglalkozás során a gyerekek átfogó képet kaphatnak a madarak külleméről, tulajdonságairól, utódgondozásról, táplálkozásról, bemutató preparátumok segítségével. Érdekességeket hallhatnak a madarak viselkedéséről. Kézbe vehetnek madártollakat, közelről tanulmányozhatnak fészkeket és tojásokat. 
A foglalkozást Kovács Attila ornitológus-muzeológus tartja.

A fák titkos élete
A gyerekek egy tündér vezetésével, játékos formában, ismerkedhetnek meg a fás szárú növényekkel, a fák jellemzőivel, tulajdonságaival. A gyerekek közelről megtekinthetik az egyes fák leveleit, virágait, terméseit. A foglalkozás során a gyerekek megismerhetik egy-egy farészlet segítségével a fák kérgének tapintását, felépítését, melyet játékos formában, az emberi testfelépítés kapcsán mutatunk be. Az előadáshoz kapcsolódó kézműves foglalkozáson levéllenyomatot készíthetnek a foglalkozás vezető segítségével. 
A foglalkozást Sinigla Mónika botanikus-muzeológus tartja.

A fa élővilága és a természet érzékelése
A gyerekek interaktív foglalkozás keretében ismerkedhetnek meg a tölgyfa jellemzőivel, különböző állatképek elhelyezésével azonosíthatják be az állatok fa körüli élőhelyét, és állatnyomok segítségével egyeztethetik össze a mintázatot a nyom gazdájával. 
Az előadás második részében a percepción van a hangsúly, hiszen a tapogatós zsákokban lapuló kincsek várnak felfedezésre.
A foglalkozást Sipos Erika múzeumpedagógus tartja.

Jégkorszaki óriások nyomában
A „Jégkorszaki óriások a Bakonyban” c. kiállításrészhez kapcsolódó foglalkozás. Az ősemberek együtt éltek ezekkel az óriásokkal. Hogyan néztek ki, mekkorák voltak ezek az óriások, hogyan éltek az őseink velük együtt, hogyan vadásztak rájuk? Bújj Te is az ősember bőrébe! A gyerekek, ha van kedvük ősemberjelmezbe bújva vehetnek részt az előadáson. 
A foglalkozást Sipos Erika múzeumpedagógus tartja.
Időtartam: a programok kb. 30-45 percesek. 
Csoportlétszám: max. 20 fő