Bakony kutatás

Bakony kutatás

Iharkút, Laposak Papp Jenő 1965

Az 1962-ben útjára indított „A Bakony természeti képe" kutatóprogram dr. Papp Jenő nevéhez fűződik. A Bakony-kutatás a Bakony természettudományos feltárására mozgósítja az ország „természettudományos erőit”, a Bakonyt bármilyen természettudományi vonatkozásban kutató intézményeket és magánkutatókat. A programot az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma koordinálja. A csatlakozó szakemberek különböző témákat vállalnak, melyek elvégzéséről az év végi jelentésekben adnak számot, eredményeiket az intézmény kiadványaiban publikálják. A kutatói közösséget a múzeumban megrendezett Bakony-kutató ankétok kovácsolják össze.
A Bakony-kutatás természettudományos alapkutatás, a kutatási területek a következők: geológia, geomorfológia, meteorológia, hidrológia, pedológia, zoológia, botanika, mikológia.
A Bakony-kutató program az alábbi tájegységek kutatására terjed ki: Északi-Bakony, Keleti-Bakony, Déli-Bakony, Keszthelyi-hegység, Tapolcai-medence, Balaton-felvidék, Bakonyalja és a Pannonhalmi-dombság (Papp 1964 nyomán).
A Bakony-kutatás anyagi hátterét 2012-ig a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése biztosította, az utóbbi években a kutatóprogram pályázati rendszerben működik. A Bakony-kutató jelentések a múzeum adattárában nyernek elhelyezést.

Bővebben

Galéria képei: 
Kisszépalma, rókakölyök Szabó Istvánnal 1966