Geológiai gyűjtemény

Általános bemutatás

A geológiai gyűjtemény több, mint 100 éve jött létre, amikor Laczkó Dezső felajánlotta a Bakony-hegység területéről származó 8 533 darabos magángyűjteményét a Veszprém Vármegyei Múzeumnak 1905-ben. Az utóbbi évtizedek során a feldolgozott őslénytani és kőzettani gyűjtemény több, mint 80 000 darabra nőtte ki magát és ezek mellett több 100 000 darabbal bővült azoknak az anyagoknak a száma, amik még feldolgozásra és katalogizálásra várnak. A geológiai gyűjtemény 3 fő részegységből épül fel: kőzet- és őslénytani; rétegtani és fúrómag gyűjtemény.
Bővebben

Darabszám, típusanyag

Teljes példányszám:
szerénykataszter: 1014 szekrénykataszteri doboz
egyedi gyűjtemény: 99307 db.
(Nagyjából 250-300 000 minta Pénzesgyőr)
Fajok száma: közelítőleg kb. 1390.
Típusok száma: 2 db
Könyvtári állomány: nincs

Nevezetes gyűjteményrészek

1. Kőzet- és őslénytani gyűjtemény: A gyűjtemény döntő többségében a Bakony-hegység területéről származó ásványokat, ősmaradványokat és kőzeteket tartalmazza, de nagy számban van magyarországi és a külföldi összehasonlító anyagunk is. A gyűjtemény nagysága: megközelítőleg 80 000 db, nyilvántartási rendszere egyedi nyilvántartás. A gyűjteményi egységben található fontosabb gyűjteményeink közé tartozik a világszerte is ritkaságnak számító pliocén korú fosszilis ízeltlábú gyűjtemény, nagysága a feldolgozatlan anyaggal együtt több 100 darabra tehető. A másik nagyobb gyűjtemény a közel 8500 darabos Laczkó Dezső-féle gyűjtemény, aminek legnagyobb részét a már nem hozzáférhető veszprémi jeruzsálem-hegyi feltárásaiból származó őslények és kőzetek teszik ki (Veszprémi Márga Formáció). Ezek mellet érdemes kiemelni dr. Badinszky Péter geológus gyűjteményét is, aki bakonykutatóként a veszprémi triász képződményeket kutatatta. Ehhez a gyűjteményhez kapcsolódik nagy példányszámú ásványgyűjteménye is, amit korai halála után vásárolt meg a múzeum.
2. Rétegtani gyűjtemény: az ország számos lelőhelyéről származik a gyűjtemény anyaga. Az itt található anyagok döntő többségében feldolgozásra váró üledékek és a benne található ősmaradványokból épül fel. A gyűjtemény nagysága kb. 1000 tétel, nyilvántartási rendszere: szekrénykataszter.
3. Fúrómag gyűjtemény: 1993-ban a Bauxitkutató vállalat felszámolása következtében sikerült átvenni a mintatárukat, amit a magtár épületében tárolunk. Ennek a revíziója és katalogizálása 2014-ben kezdődött el. A gyűjtemény több, mint 8000 fúrás mintáit tartalmazza, melyek a Dunántúli-középhegység területén mélyültek az 1950 évek közepétől a 80-as évek közepéig bezárólag. Ezeknek a mintáknak a jegyzőkönyvei az MFGI adattárában találhatóak. A gyűjtemény nagysága: több 100 000 darabra becsülhető, nyilvántartási rendszere szekrénykataszter.

Gyűjteményvezető, kurátorok, preparátorok

Gyűjteményvezető, kurátor: Katona Lajos Tamás

Preparátor: Keserü Ildikó

 

Keresési, hozzáférhetőség lehetőség

A kőzet- és őslénytani gyűjteményről 2007-ben jelent meg egy dupla DVD kiadvány, ami még a revízió előtti állapotot tartalmazta. 2014 év végére készült el a gyűjtemény 90%-os teljes revíziója, amit helyben lehet használni.
A gyűjtemény a nagyközönség előtt zárt, a gyűjteményvezetővel történt előzetes egyeztetés után azonban látogatható. A fúrómag gyűjtemény Pénzesgyőrben található, jelenleg nem látogatható. A példányok kölcsönvételére irányuló kéréseket a gyűjteményvezetőhöz kell címezni.
Helyszíni kutatásokra engedély ezen a nyomtatványon [link] kérhető legalább három munkanappal a tervezett látogatás előtt.

A Kőzet- és őslénytani gyűjtemény, valamint a Rétegtani gyűjtemény a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma központi épületében található (Zirc, Rákóczi tér 3-5.), A példányok múzeumi gyűjteményi faszekrényekben találhatóak.