Süvöltő

Süvöltő (Pyrrhula pyrrhula)

A tavasz és vele együtt a jó idő érkezése jelzi, hogy lassan abba kell hagyni a téli madáretetést, de most még a fagyos reggelek az etetőhöz rendelik a madarakat. Viszonylag ritka vendégnek számít az etető körül a süvöltő (Pyrrhula pyrrhula).

Ez a pintyfélék közé tartozó kis madár nálunk rendszeresen megjelenő téli vendég, költésére csak az Alpokalján és az Északi-középhegység néhány pontján lehet számítani. Jellegzetes fekete sapkájáról könnyedén felismerhető, a hímek rózsaszínes – halvány-pirosas színükkel megkapó jelenségek, a tojók színezete egyszerűbb szürkés. A Bakonyi Természettudományi Múzeum etetője környékén decemberben tűnt fel először egy süvöltő csapat, akkor még a madárberkenyék fennmaradt terméseit csipegették.

Később pedig felfedezték a madáretető környékén lehullott napraforgót is. Mivel elsősorban a földön táplálkoznak, ide is szórtunk számukra napraforgómagot. Mostanra megszokták az udvaron közlekedő embereket, és már fotózni is sikerült őket. Kíváncsiak vagyunk, meddig maradnak itt, és mikor indulnak vissza északi költőhelyükre.

Szöveg és fotók: Kovács Attila